Treceți la conținutul principal

Macheta "Bordei Răpciuni"

Macheta Bordei Răpciuni, scara 1:50
Macheta unei case traditionale romanesti, scara 1:50.



Bordei Răpciuni, jud. Neamț, sec. al XIX-lea
Este o casă de tip vechi, de proporţii reduse, provenind dintr-un sat aşezat  la poalele masivului Ceahlău, transferată în muzeu în anul 1957. Construit la începutul secolului al XIX-lea, bordeiul Răpciuni are o arhitectură simplă, cu prispă deschisă pe două laturi şi pereţii din bârne necioplite, îmbinate la colţuri în cheutori rotunde. Acoperişul în patru pante repezi, cu streaşină largă pentru protejarea prispei, este realizat din şindrilă simplă fără crestături, aşezată la două rânduri.

Alături de casă se distinge surla considerată de specialişti că ar fi unul din primele tipuri de locuinţă ridicată de om la suprafaţa solului. Surla este folosită, în mod frecvent, ca adăpost sezonier pentru păstori, lucrători la pădure sau pentru gospodari când strângeau fânul în timpul verii de pe terenul aflat la o distanţă mai mare de sat (la aproximativ 15-20 km). Unii săteni au folosit-o ca bucătărie de vară, fiind aşezată în apropierea casei, aşa cum se prezintă în muzeu.

Întreaga gospodărie este înconjurată de un gard din ţăruşi de brad, intrarea în gospodărie făcându-se printr-un „pârleaz“, element caracteristic pentru o zonă de munte.

sursa text: Bordei Răpciuni, jud. Neamț, sec. al XIX-lea

--

Model 3D


--

Macheta

macheta
macheta

--
Top View

--

macheta
macheta

--











Vedere de sus


 --

Pe înserat

Pe înserat

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DIY | mini-golf

Terenuri Mini-Golf _ modele 3D SketchUp Participarea la cea de-a doua competiție organizată de Trimble SketchUp mi-a dat posibiliatea să creez cîteva proiecte de terenuri de mini-golf .

DIY | Pat pentru o persoană

Pat pentru o persoană  Cadru înălțime medie + 2 sertare depozitare